Comfortzones

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen comfortzones ontwikkeld en gevonden. Het vervelende aan deze comfortzone is, is dat je bijna geen vooruitgang meer boekt in vrijwel alle aspecten van het leven. Een comfortzone is iets waarin jij je prettig voelt, en waar al jouw gewoontes en patronen op afgestemd zijn. Je weet precies waar je aan toe bent, en hebt geen uitdagingen meer voor de hand liggen. Het is prima zo, denken we dan, terwijl dit eigenlijk helemaal niet prima is. Het is een zelfdestructieve gewoontevorming.

Een comfortzone ontstaat wanneer je bepaalde patronen blijft herhalen en daar aan gewend raakt. Binnen deze patronen ontwikkel je nieuwe gewoontes en raak je gewend aan de nieuwe stijl en manier van leven, die jou voornamelijk veilig en comfortabel houden. Zoals bijvoorbeeld serie kijken wanneer je thuis komt van het werk, tot ’s avonds laat, met een zakje chips of een andere snack en wellicht een wijntje of een biertje. Dit doe je vervolgens bijna elke dag, en wordt het moeilijk en uitdagend om hieruit te komen. Alle activiteiten die fysieke inspanning vragen wordt al snel te veel, waardoor je liever op de bank ploft. In je comfortzone.

In dit artikel probeer ik in beeld te brengen hoe, in mijn perspectief, comfortzones en het hieruit komen zich gefaseerd opdeelt in 7 onderdelen. Uiteraard is dit niet exact hoe het voor iedereen verloopt of aan zou voelen.

Fase 1

Ik zie een comfortzone als een grote kring met daarin een kleine kring. De grote kring vertegenwoordigt de gehele comfortzone, waarin de kleine kring de patronen vormen. Op plaat 1 zie je dat de kring en de persoon helemaal in een hoek gedreven staan, diep in de comfortzone. Om een verandering plaats te laten vinden, zouden we eerst de directe patronen moeten veranderen en onze positie daarin. Dus de dingen die je dagelijks doet. Wanneer je jezelf uit een comfortzone wil brengen, dien je actie te ondernemen, en daadwerkelijk verandering te brengen aan jouw tijdsbesteding en keuzes die je maakt. Over het algemeen ziet zo’n proces voor iedereen ongeveer hetzelfde eruit.


Plaat 1

Fase 2

De verandering van jouw positie binnen de patronen verandert ook gelijk de mogelijkheid binnen de comfortzone. Je merkt dat je al snel weer comfortabel raakt in de positie waarin je nu staat, omdat dit nog bekend en comfortabel voelt. Omdat dit nog uit een oud patroon van vroeger is blijven hangen. De zone van comfort bestaat nog ergens in het onbewuste geheugen, waardoor je herkenningspunten hebt aangemaakt. Zoals te zien is op plaat 2, sta je nu centraal in de comfortzone zelf. Je kunt alle kanten op, echter zal je merken dat wanneer je meer naar de buitenkant van de zone beweegt, je meer weerstand zult krijgen. Je zalmakkelijker in oude patronen schieten, wellicht onbewust, wellicht bewust. Je beweegt binnen de patronen en gewoontes, waardoor je een nieuwe positie aan neemt.

Plaat 2

Fase 3

Na het bereiken van de buitenste laag van jouw comfortzone, doordat je binnen jouw eigen al geformuleerde comfortzone opzoek gaat naar verandering en verbetering, neem je nu een positie aan waarbij oude patronen en gewoontes weer tot stand komen. Toch merk je dat je hier geen tot minder behoefte aan hebt, en gemakkelijker jezelf erover heen kunt zetten om niet toe te geven aan verleiding. Zoals te zien op plaat 3, zit je binnen de patronen cirkel nog aardig op een oude plek, die je overwint door de verleidingen te weerstaan en toch de juiste keuzes te maken om de comfortzone te overwinnen.

Plaat 3

Fase 4

Je bereikt de positie zoals te zien is in plaat 4. Je komt dichter bij de buitenrand van jouw comfortzone, en merkt eigenlijk dat er meer positiviteit vrij komt en het juist bijdraagt aan jouw groei en ontwikkeling. Hier ontstaan vaak inzichten en motivatie om door te gaan. Doordat je oude patronen en jouw positie daarin hebt overwonnen, en ervoor hebt gekozen om toch andere keuzes te maken die wél bijdragen, merk je dat je persoonlijk erop vooruit gaat, maar vaak fysiek ook. Je slaat het zakje chips en het biertje of wijntje al sneller over.

 

Plaat 4

Fase 5

De kring van patronen en gewoontes zal zich automatisch aanpassen aan jouw positie, en dus ook jouw keuzes. Je ontwikkeld nieuwe inzichten en activiteiten om te doen. Je treed buiten je comfortzone en merkt dat er meer uitdaging ligt. De oude patronen passen zich aan naar wat minder heftigere maten, waardoor je buiten je comfortzone toch nog een herkenningspunt weet te vinden, maar je bent je er wel van bewust dat deze patronen minderen, en zelfs grotendeels wegvagen. En toch voelt het ergens niet zo eng als dat je dacht. Zoals bijvoorbeeld het stoppen met zoveel koffie drinken op een dag, of minimaal 4x in de week een work-out te gaan doen, in plaats van op de bank blijven hangen. Je staat nu op de positie van plaat 5.

Plaat 5

Fase 6

Al snel wordt deze positie herkend en vaak ook erkend, waardoor je sneller door kunt pakken. Door de motivatie, inzichten en ontwikkelingen vanuit deze stappen, merk je sneller dat je meer kan en meer wil. Je neemt een nieuwe positie aan in jouw ‘patronenkring’ als het ware. Je staat in de positie van plaat 6, en voelt dat er meer beschikbaar is dan waar jij je bewust van was. Dat jij meer kan dan waar je je bewust van bent. Je ontwikkeld discipline om dit vast te houden, omdat je merkt dat deze positie juist meer brengt. Je voelt je steeds fijner en comfortabeler in deze positie, het brengt meer positiviteit en productiviteit aan jouw leven.

Plaat 6

Fase 7

Er ontstaat een volledig nieuwe comfortzone die 2x zo groot is als die voorheen. En dit neem je je hele leven mee. Je staat op de positie van plaat 7, waarbij de kansen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, bij jou in de comfortzone staan. Door inzichten, ontwikkelingen en groei durf je deze sneller aan te nemen en te herkennen. Dit proces herhaalt zich het hele leven, waarbij jij altijd de keuze hebt om er iets mee te doen of niet. Het enige wat je hoeft te doen is de eerste stappen te zetten en vol te houden. Het is namelijk niet makkelijk, maar het heeft een enorme bijdrage aan jouw ontwikkeling, en uiteindelijk ook jouw leven.

Plaat 7

Durf jij al de stappen te gaan zetten richting jouw transformatie?

Leave a comment