De kracht van kleine veranderingen

Een vrij eenvoudig en veel voorkomend iets, veranderingen in het dagelijkse leven. Vaak vindt men verandering moeilijk, vervelend en onnodig. Als iets toch al werkt, waarom zou je het dan veranderen..?

Het feit dat je verandering niet nodig vindt, kan een signaal voor jezelf zijn dat er ergens een patroon en een comfortzone is ontstaan. Deze comfortzone en patronen zorgen ervoor dat je een bepaalde vastigheid hebt ontwikkeld en creëer je een eigen levensstijl hierom heen. Vaak lopen we op dit moment tegen moeilijkheden aan zodra er zaken veranderen, of dit nou grote of kleine veranderingen zijn. Het hebben van bepaalde patronen en comfortzones is niets mis mee, echter moeten we er ons voor behoeden dat dit geen gewoontes gaan worden waar we moeilijk van af kunnen komen. We hebben eenmaal een bepaalde zekerheid nodig om voor stabiliteit te zorgen.

Een gezonde balans tussen de behoefte van vastigheid en behoefte aan verandering is hetgeen wat bepalend zal zijn voor onze ontwikkeling en progressie. Iemand die zich vastklampt aan oude, traditionele patronen en de “standaard” manier van zaken doen, zal merken dat op langere termijn er problemen gaan ontstaan. Niet alleen gericht op persoonlijke ontwikkeling, maar ook gericht op zakelijk vlak. 

Een mooi voorbeeld hiervan is een werkgever waar ik een tijd ervaring op heb gedaan, waar aan zekerheden en oude manieren werd vastgehouden. Je merkte dat er veel moeilijkheden ontstonden zodra er veranderingen plaats vonden, in de kleinste vormen al. Er ging van een ander programma gebruik gemaakt worden om wat interne processen te vereenvoudigen en te verbeteren, waar enorme onrust over ontstond. Het was nieuw, het was anders en de gebruikelijke manier van de collega’s moest gaan veranderen. Hierdoor liepen er in het begin wat zaken stroever dan verwacht, maar kwam er op langer termijn een beter resultaat omdat men inzag dat deze verandering een oplossing was voor hetgeen waar ze met bepaalde klussen tegen aan liepen.

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat verandering vaak een onrustig gevoel op wekt, maar dat het niet altijd negatief hoeft te zijn. Je nekharen gaan al spontaan overeind staan zodra je de zin “we gaan een ander programma gebruiken” of “we gaan wat veranderen” te horen krijgt. De eerste gedachtes die binnenschieten zijn hoogstwaarschijnlijk “oh nee, moet ik weer een nieuw programma leren.. ik snap dit programma pas net en kan nu alles vinden..”. Ervaar en omarm de verandering, ongeacht welke vorm het heeft en probeer daarin jouw eigen perspectief te veranderen. Want waarom zou je het niet doen? Als het jou en anderen meer kan brengen, en bepaalde zaken kan verbeteren, is het toch alleen maar mooi? Ontwikkel een ander perspectief en zie het als een kans om kennis en vaardigheden uit te breiden die je mee kunt nemen in jouw persoonlijke kennis en ervaring. 

Zodra je hier een eigen beeld over kan vormen die voor jou werkt en klopt, zul je merken dat veranderingen helemaal niet erg zijn, maar zelfs nodig zijn om verder te komen!
Om de effectiviteit van kleine veranderingen weer te kunnen geven, bestaat er een som die het prachtig in kaart brengt.

Stel je voor dat een kleine, dagelijkse verandering in verhouding staat met 0,1 ten opzichte van de huidige routine en patronen in iemands leven. Qua moeite en energie wat het kost om de verandering door te brengen, en het enkel discipline en doorzettingsvermogen vereist. Een voorbeeld van zo’n kleine verandering zou direct je bed opmaken als je ’s ochtends op staat kunnen zijn. Of direct de afwas doen na het (avond) eten.
Als we dan iemand nemen die 0 verandering doorbrengt en ook geen kleine veranderingen accepteert, ziet dat er in verhouding als volgt uit.

Het verschil is ongekend groot als je het mij vraagt. Stel je voor dat je in plaats van 1 kleine verandering, er 2 of 3 aanpakt per dag. Dan sta je aan het eind van het jaar op een hele andere plek. Het enige wat ervoor moet gebeuren is een stukje discipline, consistentie en doorzettingsvermogen die je inzet om het vol te houden. En het mooie hiervan is dat deze verandering na 1 maand al een nieuw onderdeel van jouw gewoonte is geworden, en kost het ook vrijwel geen moeite meer! Dit motiveert ook om nog meer aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling en veranderingen.

Patronen ontstaan al snel en gebeurt vaak onbewust. Maak je dus niet te druk als het niet lukt om een verandering vast te houden. Zie het juist als een mooie kans om jezelf nog verder te pushen naar hetgeen wat je graag wil bereiken. Draai de negatieve lading om naar een positieve insteek, als motivatie. Je hoeft ook echt niet van jezelf te verwachten dat je na dag 1 of 2 al direct impact zult zien of voelen. Neem de tijd, je hebt geen haast. Het feit dat je al een stap zet richting ontwikkeling en een verandering is al goed genoeg, geef jezelf hier ook de erkenning voor die je verdient.

Een mooi voorbeeld hiervan is het stoppen met roken. Wat men vaak doet is in één keer stoppen en verwachten dat ze het vol zullen houden. Dit lukt vrijwel nooit, omdat je een gewoonte direct af wil kappen waar je nog totaal niet aan gewend bent. In plaats van dat je spontaan stopt, bouw je het af. Je begint met 1 of 2 sigaretten minder per dag. De dag erna worden het er 2 of 3 minder, totdat je bij een nul-punt komt. Het is de kunst om jezelf bezig te houden met belangrijkere zaken, zodat je de drang of verleiding geen kans geeft. Dit kan al simpelweg een klus zijn die je altijd uitstelt, maar dat je in plaats van een sigaret neemt, de klus uitvoert. Zo kom je ook verder! Overtuig jezelf dat het een verkeerde, en in dit geval een vieze gewoonte is, waar je van af wil. Overtuig jezelf dat het smerig is, en dat je er helemaal niks aan hebt. Het kost letterlijk alleen maar geld, en nog belangrijker, jouw gezondheid.

Het fijne van zo’n kleine verandering is dat het je in een soort flow brengt. Het zorgt ervoor dat je mindset, jouw instelling voor de dag, een productievere boost geeft. Het zijn de kleine details die rust en efficiëntie met zich mee brengen. Het fictieve “balletje” is al gaan rollen zodra jij de eerste kleine verandering hebt toegepast. Het wordt direct gemakkelijker om aan de slag te gaan met een andere taak die moet gebeuren, en dit zul je zelf ook direct merken. Je raakt in een soort enthousiaste, productieve flow. Je kunt het namelijk zien als een soort kleine overwinning, een “small win”. Een kleine overwinning is exact wat het zegt dat het is. Het is een belangrijk onderdeel van de fundamentele gewoontes die verandering doorbrengen. Uit onderzoek, en nog belangrijker, uit eigen ervaring is gebleken dat kleine overwinningen gigantisch veel kracht hebben. Het is het toepassen van kleine voordelen die jij hebt. Als je eenmaal een kleine overwinning hebt behaald voor jezelf, wil je automatisch, vanuit nature naar de volgende kleine overwinning. En zo gaat het fictieve balletje rollen. Kleine overwinningen zijn de brandstoffen van transformatieve veranderingen die leiden tot nieuwe patronen in jouw leven.

Als je jezelf weet te overtuigen om op deze manier naar alle “slechte” gewoontes te kijken en hierin een duidelijk beeld voor jezelf kan schetsen, kun je alle gewoontes waar jij van af wil, gaan afstrepen. Maak het eigen, zorg dat het voor jou werkt. Niemand wordt er beter van, maar jij wel. Doe wat goed voelt, luister ook naar je intuïtie. Jouw intuïtie heeft namelijk 99 van de 100 keer gelijk.
Het gaat om jou.

Zodra het doorvoeren van kleine veranderingen in jouw dagelijkse patroon zit, zul je, oprecht, erg veel inzichten krijgen en flinke groei ervaren. Doe er zeker je voordeel mee. Hoe vroeger je begint, hoe meer positief effect je zult merken.
Compound your life to a better place.

Leave a comment