Deep Work – Ontwikkeling & Focus

Concentreren op één specifiek onderwerp is soms lastig. Zeker in deze tijd, met alle afleidingen zoals sociale media en meldingen die overal tevoorschijn komen. Focussen op een complexe kwestie in een langer tijdsbestek is tegenwoordig een aardige uitdaging. Alles moet snel, goed en volledig zijn, terwijl je ook nog 80 andere dingen moet doen.

Je kent het wel, je zit er net diep in, je bent lekker bezig en zit volledig in de flow. Je wordt opeens gestoord door een collega, familielid, een belletje, een berichtje of een mail die binnenkomt. Je merkt dat je afgeleid raakt en kijkt toch even snel wat er gestuurd is of wat er gezegd wordt door de collega of familielid. Je probeert je weer te focussen op hetgeen wat je aan het doen was, maar merkt dat je al weer verder aan het na denken bent over het zojuist ontvangen bericht. Je komt er niet meer helemaal lekker in, en ben je in je hoofd al weer bezig met 2 andere dingen dan waar je voorheen mee bezig was. Het is al lastiger om terug in de concentratie te komen om weer op te pakken waar je gebleven was.

Er is een methode ontworpen door Cal Newport die “Deep Work” genoemd wordt, waarin hij een erg interessant onderwerp aanhaalt. Een tool om op “elite-level” te presteren, keer op keer. In het kort gaat Deep Work om het feit dat je bepaalde periodes inplant, waarin je shallow en deep work scheidt van elkaar. Shallow work ziet voornamelijk op het werk wat iedereen kan doen, mailtjes beantwoorden, algemene acties uitvoeren en administratieve taken voorzien. Deep work ziet op het onderdeel van het werk wat diepgaande kennis nodig heeft, het heeft aandacht en concentratie nodig om tot bepaalde oplossingen, antwoorden en controles te komen. In mijn optiek is dit iets waar elke organisatie zich op moet focussen, omdat dit aanzienlijke verbetering kan brengen als je vaktechnische kennis in huis hebt.

Doordat jouw lichaam een bepaald soort weefsel aanmaakt die rondom jouw neuronen zit, die als een soort isolator werkt waardoor cellen sneller kunnen communiceren met elkaar, kun jij gemakkelijker en sneller bepaalde skills op een dieper level aanleren. En dus ook beter concentreren/focussen. Dit weefsel heet “myeline”. Doordat dit weefsel om de relevante neuronen groeien, zorgt het ervoor dat het circuit van jouw brein en de communicatie tussen de neuronen efficiënter en sneller verloopt. Cellen kunnen sneller en eenvoudiger communiceren, doordat het “pad” wat zij afleggen bekender is. Dit neurologisch fundament zorgt ervoor dat wij in staat zijn om complexe onderwerpen beter en sneller kunnen begrijpen en aanleren. Myeline geeft ons de mogelijkheid, en hier kunnen we actief gebruik van maken. Door intensief op een specifiek onderwerp of vaardigheid te focussen, forceer je een specifiek circuit om keer op keer opnieuw contact te leggen met de relevante neuronen en cellen. Door deze herhalende, geforceerde actie, ook wel oligodendrocytes genoemd, worden er lagen van myeline om de neuronen in dit circuit ontwikkeld. Deze vormen het cement rondom het circuit waardoor de isolatie optimaal wordt, om snel informatie te verspreiden. Om dit proces optimaal te stimuleren, en dus zo snel mogelijk te ontwikkelen in een vaardigheid of onderwerp, is het van belang dat dit zonder afleidingen gebeurd. Intensieve focus is erg van belang bij het aanmaken van de benodigde circuits. Dit proces zorgt er dus voor dat jij extreem snel complexe onderwerpen en vaardigheden tot je kunt nemen en eigen kunt maken.

Om terug te komen op deep work, dit kun jij dagelijks toepassen op jouw werk! Zo kun jij nog beter en nog sneller progressief groeien. Zodra je begrijpt hoe het werkt en dat het echt zo werkt, kun je dit gaan gebruiken. En het fijne is, om dit toe te passen heb je niet eens veel nodig. Je dient een eigen routine te creëren voor deep work. Bepaal jouw locatie, tijdsduur, benodigdheden en structuur. Mijn manier van deep work is uniek, net zoals dat van jou zal zijn, omdat het voor jou moet werken. En wat voor jou wel werkt, kan voor een ander minder effectief werken. Om een voorbeeld te geven hoe mijn deep work sessies eruit zien, maak ik altijd gebruik van een 4 stappenplan en een checklist.

  1. Plan het in;
  2. Zorg voor totale rust om je heen;
  3. Focus je alleen op dit specifieke onderwerp of vaardigheid;
  4. Zorg dat je gedisciplineerd bezig blijft met het onderwerp of met de vaardigheid.

Mijn deep work routine:
Stap 1: Ik begin altijd met het opzetten van muziek die ik fijn vindt, om beter te kunnen focussen. Vaak is dit Indie of Jazz achtige muziek. Hier zoek ik een playlist van op die minimaal 3-4 uur duurt, zodat er geen pauzes of switches in zitten. Ik gebruik altijd noise-cancelling oortjes (Apple AirPods Pro), waardoor ik ook geen geluiden om mij heen hoor, maar alleen de muziek. Ook heb ik YouTube premium, waardoor ik nooit reclames hoor, wat ook wel aardig helpt. Daarnaast leg ik altijd een notitieboek met een pen neer zodat ik dingen op kan schrijven als ik dat wil of daar behoefte aan heb.
Stap 2: Vervolgens begin ik met het zorgen voor totale rust. Ik meld aan mijn omgeving, als ik die heb, dat ik even niet aanspreekbaar ben voor de komende 2-3 uur. Hierdoor weten zij dat ik niet gestoord wil worden. Ook leg ik mijn telefoon weg, en zorg ik ervoor dat ik geen meldingen kan krijgen van mails of andere afleidende factoren.
Stap 3: Ik zorg ervoor dat ik alleen relevante artikelen, informatie en andere dingen open heb staan. Voor de rest sluit ik alle tabbladen, applicaties of andere dingen waar ik niks mee kan. Ik controleer mijn doelen die ik wil behalen en zorg ervoor dat ik op basis van deze doelen mijn deep work ga behandelen.
Stap 4: Het is soms nog erg lastig, zeker in het begin, om niet afgeleid te raken. Je hebt de neiging om toch even snel je mail te checken, of om te kijken wat voor meldingen je binnen krijgt via de telefoon of sociale media via de browser. Ik leg mijn mobiel op een plek waardoor ik op moet staan om te kunnen kijken wat er binnenkomt. Ik weerleg mijn focus op het onderwerp of de vaardigheid zodra ik merk dat ik afdwaal. Ik zorg ervoor dat ik alleen bezig ben met dat specifieke onderwerp, en dat de rest later wel komt. Als ik mijn focus echt niet kan behouden, ga ik een stuk wandelen en neem ik mijn notitieboek mee. Ik ga dan tijdens het wandelen, met muziek in, nadenken over het onderwerp of de vaardigheid. In de natuur kan ik zelf altijd fijner en beter nadenken over bepaalde zaken.

Na mijn deep work routine zorg ik ervoor dat ik minder inspannende taken heb die ik kan uitvoeren, zodat ik de complexe taken en dingen waar ik moet focussen apart hou, zodat het echt een routine blijft. Hierdoor kan ik het proces, voor mijn gevoel, activeren. Waardoor het voor mij beter lijkt te werken. Ook weet ikzelf en anderen waar ik/zij aan toe ben/zijn. Ik weet precies wanneer ik welke taken uit ga voeren en neem er uitgebreid de tijd voor, en zorg ervoor dat er genoeg tijd gepland is om alle taken die deze concentratie nodig hebben ook gedaan kunnen worden in het benodigde tijdsbestek.

Wil jij beter concentreren en effectiever presteren? Overweeg eens om het boek door te lezen! https://mats-oskarsson.com/product/deep-work/ 

Leave a comment