Eigenaarschap

Als het niet nu is, wanneer dan? Wanneer onderneem jij actie en neem jij verantwoordelijkheid voor jouw situatie zoals het nu is?

Eigenaarschap is een opkomende term die een belangrijke en doorslaggevende verandering zal brengen aan onze maatschappelijke toekomst. Je zorgt ervoor dat jij je eigen shit gaat regelen en zelf de touwtjes in handen neemt. Je maakt jezelf onafhankelijk van systemen en onderzoekt op jouw eigen tempo, manier en interesses jouw eigen kennis. Heb je de kennis (nog) niet? Dan zorg je ervoor dat je het jezelf aanleert. Je bent eigen op vele vlakken.

Natuurlijk is alles wat nu gaande is, en de verwachtingen die gesteld worden tegenwoordig, best veel om te handelen. Het is de kunst om jezelf hierin te vinden en te confronteren met het feit dat als je anders wil leven, je je anders zal moeten opstellen. Tegenwoordig is het meer dan normaal om alles te vragen. Weinig mensen lezen zich vooraf in over bepaalde informatie die letterlijk overal beschikbaar is, waarvoor ze in plaats daarvan kiezen om vragen te stellen en (direct) een antwoord verwachten. Krijgen ze het antwoord niet, raken ze gefrustreerd en geïrriteerd om het feit dat niemand hen te woord staat. 

Een voorbeeld hiervan, dat mij inzicht heeft gegeven over hoe groot dit “probleem” is, is dat ik bij een lancering van een online project betrokken ben geweest. Bij dit project was er een handige en mooi vormgegeven whitepaper beschikbaar op zowel de site als social media, als het forum en de groep chat beschikbaar. In deze whitepaper stond alle informatie die je nodig had om jezelf in te lezen over het project, over de uitkomst en de verwachtingen. Deze whitepaper werd overal gepromote en onder de aandacht gebracht van nieuwe aanmeldingen. Toch koos ongeveer 90% van de nieuwe aanmeldingen ervoor om vooralsnog vragen direct via de chat te stellen, waarvan het antwoord in de whitepaper stond. Zodra ze geen informatie of antwoord kregen van iemand die hier kennis over had, verlieten ze de chat of het forum, en waren ze niet meer geïnteresseerd in het project. Een soort afkeer als het ware. 

Dit inzicht shockeerde mij best wel. Het feit dat men niet even de moeite neemt om zelf rond te kijken en zelf te bedenken waar ze de informatie zelf kunnen verkrijgen, verwachten ze uit gewoonte een antwoord. Ik begrijp echter wel waar deze behoefte vandaan komt. Vanuit aangeleerd gedrag worden we van vroegs af aan al gestimuleerd om vragen te stellen als we iets niet weten of kennen, in plaats van het onderzoek zelf te doen en kijken hoe ver je komt. Door dit aangeleerde gedrag vindt men het tegenwoordig ook vrij lastig om zelfstandig aan de slag te gaan, en hebben we steeds duidelijkere en gedetailleerde instructies nodig om een taak of opdracht uit te kunnen voeren. De motivatie en drang om zelf op onderzoek uit te gaan is heel erg laag of totaal niet aanwezig. Zodra een taak of opdracht meer moeite kost dan we hadden verwacht, kiezen we er al snel voor om het niet te doen of uit te stellen. De “geen zin in” opdrachten of taken. 

Het wordt tijd dat we verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze eigen situatie en mindset. Waarom blijven we op dit soort zaken, essentiële zaken voor de komende generatie, achterlopen? Waarom nemen we over het algemeen onze verantwoordelijkheid en zelfstandigheid niet zodra het op onszelf wordt aangewezen? Dit zijn vragen die ik mijzelf regelmatig stel om tot bepaalde inzichten te komen en om begrip te ontwikkelen. Toch blijft het in mijn hoofd rondspoken.
Als je iets graag wil bereiken en doelen hebt gesteld, dan is het noodzakelijk dat jij daar actie voor blijft ondernemen. Ongeacht wat ervan gevonden wordt en of het gaat lukken. Door actie te ondernemen, ontwikkel jij jezelf op een manier wat alleen maar bijdraagt aan jouw groei. Ook falen, teleurstellingen en angst horen hierbij. Deins niet terug wanneer het moeilijk wordt, maar zet dan juist twee stappen vooruit. Jij bent degene die voor verandering in jouw eigen leven kan zorgen. Doordat jij jezelf skills aanleert waar over het algemeen iemand zou zeggen “dat zou ik niet weten, moet je even navragen bij iemand die daarvoor gestudeerd heeft”, kun jij een fundamentele basis opstellen die je de rest van je leven mee kunt nemen. Deze kennis verleer je nooit en kan alleen maar van pas komen als jij iets nodig hebt. 

Het is tijd voor actie, het is tijd dat jij je leven in eigen handen neemt en het op jouw manier gaat doen.

Leave a comment