Eigenwaarde & vergelijken

Onbewust vergelijken we onze situatie, kennis en kunnen aan dat van anderen. Het “het gras is altijd groener aan de overkant” verhaal. Door sociale conditionering worden we steeds minder bewust van onze gedachtegangen en hoe we bepaalde dingen op ons betrekken.

Steeds meer worden we “geleerd” om alleen onze beste verhalen, foto’s en ervaringen te delen, om te laten blijken dat we een fantastisch leven leiden. Kijk naar social media bijvoorbeeld, waar we toffe vakantiefoto’s, fitnessfoto’s en video’s posten en verhalen delen over onze ervaringen. Hier staan 9 van de 10 keer geen negatieve verhalen op, maar juist prachtige beelden van omgevingen of liefdevolle vertoningen met vrienden of familie. We zijn steeds meer bezig met het aantonen aan de buitenwereld over hoe goed we zijn en wat we voor elkaar hebben. Het draait om materialistische bezittingen en over prestaties die gericht zijn op academische en professionele onderwerpen. Want hoe tof is het om op verjaardagen te vertellen dat jouw man, vrouw, zoon, dochter, vriend of vriendin een dokter, advocaat of een succesvolle ondernemer is.

We leren ons zelf aan om ons sociaal te verantwoorden voor hetgeen wat je hebt en wat je nog niet hebt. Wat we vaak in woonwijken zien is dat als de buurman of buurvrouw een nieuwe auto koopt, een andere buurman of buurvrouw ook een nieuwe auto koopt, die het liefst nog iets duurder en groter is. We zijn niet meer tevreden over hetgeen wat we nu bezitten en hoe we het zelf voor elkaar hebben. We zijn voornamelijk bezig met hetgeen wat een ander heeft. Ook dit is te zien op alle programma’s op TV, waar we over levensfases, aankopen, relaties, ontwikkelingen en andere privé-zaken van bekende personen vergelijken en bespreken, waar we eigenlijk he-le-maal niks mee te maken hebben.
Het doel wat ik wil benadrukken is dat we niet meer bij onszelf blijven. In geen enkel opzicht meer. Je wordt van jongs af aan al gedreven om te presteren, zo hoog en goed mogelijk. We krijgen geen ruimte om zelf te ontdekken wat we willen en wie we zijn, waarom we iets willen en hoe we dit willen doen. We moeten direct naar school, waar we al snel een vervolg keuze moeten gaan maken die bepalend is voor de rest van je toekomst. Alle aantoonbare waarde die in onze huidige maatschappij van groot belang is, is gefocust op het papiertje wat jij kunt behalen en wat voor werk jij doet, waar je misschien helemaal niet gelukkig van wordt.

Dit is hoe we onszelf in een vicieuze cirkel houden, waar we bijna niet uit kunnen komen, omdat de sociale druk ontiegelijk hoog ligt. Het is lastig om jezelf te moeten verantwoorden om de keuzes die je maakt, omdat dit simpelweg goed voelt. Hierdoor maken we al snel de andere keuze, die sociaal wel geaccepteerd zou worden, die helemaal niet goed voelt. Door constante vergelijking met anderen, gaan we aan onszelf voorbij. Durf jezelf eens af te vragen waar jij goed in bent, waarom jij hier bent en wat jij wil doen. Vaak weten we het antwoord niet eens, of durven we er niet over na te denken. We gaan ervan uit dat het aan ons verteld wordt, omdat dit de manier is. Zo gaat het namelijk altijd, en zit het zo in jouw systeem geprogrammeerd, terwijl je je hier niet bewust van bent.

Wat ik in mijn directe omgeving merk is dat mensen zichzelf op voorhand al naar beneden halen, en een ander voorop stellen. De “maar jij bent daar veel beter in dan ik”, of “jij bent slimmer dan dat ik ben” riedeltjes. We zijn ons gevoel met onszelf zo kwijt, dat we zelf niet eens meer weten wat we waard zijn. Laat staan dat we daar überhaupt actie op durven te ondernemen. Als we eenmaal een kans aangeboden krijgen om onszelf hieruit te trekken of te kunnen bewijzen, cijferen we het weg als iets wat je niet verdiend, niet goed genoeg voor bent, het niet kunt of dat iemand het maar uit liefdadigheid doet. Zonder zelf na te gaan over de kwaliteiten de we bezitten, maken we al een aanname die we zelf de kracht van waarheid geven.
Ik nodig je hierbij uit om eens na te denken over jouw kwaliteiten. Waar ben jij goed in, wat doe je graag en waar haal jij energie uit? Wat ben jij waard en wat kan jij goed? Ik wil je ook vragen om de uitkomst op deze vragen eens op te schrijven en over na te denken. Probeer dit eens de kracht van waarheid te geven, en ervaar wat daar uit komt. Leer jezelf waarderen op een manier die voor jou werkt, en niet voor de maatschappij. Zet de sociale verantwoordelijkheid eens op een hele andere plek, waar dit geen enkele prioriteit krijgt.

Op het moment dat we bewust omgaan met onszelf, op een manier die in lijn ligt met de onvoorziene behoeftes waar je je nu bewust van bent geworden, ervaren we een omslag die ons leven direct verbetert. Je voelt je fijn, alles krijgt een positieve wending, je perspectief verbreed en verschuift, en je ziet hoe krachtig jouw keuzes zijn. Ook het hebben van gedachtes is een bepaalde keuze, en dat is waarom onze eigen (on)afhankelijkheid puur bij onszelf ligt. De gedachtes die jij kiest om te hebben is leidend in hoe jij jezelf ziet en presenteert. Geloof jij wat anderen van jou vinden en hoe zij vinden dat jij moet zijn, dan is dat een keuze die je maakt en ga je je daar naar gedragen. Doe je dit niet en kies je er zelf voor om je gevoel er te laten zijn en op basis hiervan keuzes te maken die in lijn liggen met jouw behoeftes, dan zul jij je in dit opzicht gaan opstellen en naar gedragen.

Hoe ver laat jij jezelf vormen naar de verwachtingen van anderen?

Leave a comment