Goede voornemens

Elk jaar beginnen we weer op nieuw met de “goede voornemens”. Opeens gaan we massaal veranderen met z’n allen, wat ongeveer maximaal 1 maand aanhoudt. Bijna iedereen valt weer terug in oude patronen, en geeft volgend jaar weer een nieuwe kans.

We blijven ons oude patroon aanhouden, ook al is het een nieuw jaar. De kans is groot dat je elke dag nog steeds om dezelfde tijd op staat, naar bed gaat en bepaalde dingen doet. En dat is prima, echter kun je dan niet van jezelf verwachten dat je binnen een dag of week een volledig nieuw persoon zal zijn. De “new year, new me” bullshit. Als jouw voornemen is om het nieuwe jaar als transformatie te zien, moet je ook transformatieve acties ondernemen. Dus het veranderen van jouw gewoontes, patronen en acties. Dit kan alleen als je direct actie onderneemt en uit je comfortzone gaat. Dag in, dag uit, zonder te klagen, zonder op te geven.

Dit kan vrij zwaar en lastig zijn in het begin, maar als je eenmaal vasthoudt en doorzet, zul jij eindelijk jouw doelen gaan behalen. De vraag is of de snelheid waarin dit zal gaan in lijn ligt met jouw verwachtingen. Hierom wil ik je vragen om te kijken hoe realistisch jij doelen stelt. Want we weten allemaal ongeveer wel wat we willen, en waarom we dit willen, en vaak ook nog wel hoe. Zodra we de hoe weten, moeten we gaan doen, en hier zit de blokkade. Om als voorbeeld te gebruiken; je hebt een bepaald streven naar hoe je lichaam eruit ziet. Je weet dat je daarvoor 3-4x per week moet sporten, misschien nog wel vaker, meer/minder en gezonder moet gaan eten en wat bewuster om moet gaan met stress, slaap en rust. Dit lukt vaak ook nog wel om een tot twee weken vol te houden. Na deze 2 weken zullen er moeilijkheden op jouw pad komen. Afspraken met vrienden, gezelligheid, feestjes, etentjes, spierpijn, afgenomen hoeveelheid motivatie, niet het gewenste resultaat zien etc etc.. Na enkele tegenslagen die niet in lijn liggen met de verwachtingen, stoppen we en gaan we terug naar oude patronen. Zo zit je voor je het weet weer terug bij waar je was, en voel je je nog steeds op dezelfde manier.

Dit werkt precies zo op alle vlakken. Het wordt tijd om kleinere, realistische doelen te gaan stellen waarop je jouw verwachting op een realistische manier kunt gaan stellen. Je kunt niet van jezelf verwachten om binnen een korte tijd het perfecte streefdoel te behalen. Wat je wel kunt doen, wat als goede motivator werkt, is om dagelijkse doelen te stellen die jou helpen om dagelijks dichter bij jouw doel te komen. Als je elke dag, ongeacht wat er aan de hand is, aan dit doel werkt en behaalt, zul je véél meer progressie boeken dan als je een buitengewone verandering wil realiseren.
De reden waarom ik dagelijkse doelen benoem, heeft meerdere redenen. 1. Het motiveert je elke dag weer als jij je doel af kunt vinken. 2. Het brengt je elke dag dat jij hieraan werkt, letterlijk een dag dichter bij jouw doel. 3. Het is realistisch en makkelijk te hanteren & implementeren. 4. Je maakt er direct een gewoonte van, het wordt onderdeel van jouw routine. 5. Je elimineert automatisch destructieve gewoontes en patronen omdat dit niet in lijn ligt met jouw doelen. Een voorbeeld van mijn dagelijkse doelen die ik elke dag uitvoer zijn: 100 push ups, 100 sit-ups & 100 squats per dag. Frans leren, lezen (minimaal 30 min), koud douchen, gitaar spelen, 2 stukken fruit eten, 400 gram groente eten, 1 uur mediteren en mijn taken van die dag uitvoeren.

Door deze indeling van mijn dag merk ik dat ik veel actiever en effectiever mijn doelen ga behalen. Ik zoek manieren om zo efficient en makkelijk mogelijk alles te verrichten. Een combinatie van dingen, of een bepaald soort ritme. Tot nu toe, moet ik wel eerlijk toegeven, dat ik 1 dag niet aan mijn 100 push ups, 100 sit-ups en 100 squats heb voldaan. Dit was met oud en nieuw (ik ben op 27 dec begonnen). Omdat ik toen mijn doelen niet behaald heb, ben ik niet gelijk gestopt met alles, maar zag ik dit juist als een extra motivatie. De reden waarom ik niet voldaan heb aan mijn doel was door mijn eigen luiheid. Ik had eerder op kunnen staan, ik had andere prioriteiten kunnen stellen etc.. Wat mij dagelijks motiveert is dat ik weet dat ik elke dag steeds dichter bij het grotere doel kom. Ik merk dat het met de dag beter wordt, de drempels worden lager en alles gaat makkelijker omdat het routine wordt.

Durf de stap te zetten en hou vast aan de afspraken die je met jezelf maakt. Jij bent de enige die er last van heeft als je het niet na komt, en iets beters heb je ook niet te doen als we heel eerlijk kijken.

Dus, stel jij doelen, of stel jij realistische doelen? Kijk je naar wat je al hebt en waar je al trots op bent? Of benader je alles vanuit een perspectief waarin je dit niet erkent en doelen stelt naar de verwachtingen die niet in lijn liggen met jouw realisme..?

Leave a comment