Grenzen stellen

We stellen allemaal doelen en hebben bepaalde behoeften in ons leven. Op basis daarvan ondernemen we actie om tot realisatie te komen van deze doelen en behoeften. Echter raken we snel uit balans doordat het streven een gewoonte wordt die ongezond is, omdat het regelmatig niet in verhouding staat met de basis.

Begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niets mis met een hoge ambitie en motivatie om doelen te behalen. Als het je goed af gaat, moet je het zeker doen! Maar waar ik zie dat we vaak de mist in gaan, is wanneer we onze essentie voorbij gaan. De doelen nemen de balans over in onze dagelijkse leven. Wat we doen wanneer we deze doelen stellen en er naar gaan streven, is dat we vergeten grenzen te stellen. Wanneer stop je nou, ook als het doel niet behaald wordt? Waar ligt de grens voor jezelf, zodat je niet aan jezelf voorbij gaat? Heb je überhaupt door wanneer jij door slaat in bepaalde obsessies waardoor jouw nieuw gestelde doelen misschien helemaal niet zo gezond voor je zijn?

Als we rekening houden met beide uitersten, waarbij we er vanuit gaan dat we de doelen gaan behalen en het streven optimaal is, maar ook van de situatie waarin alles tegen zit. Hierdoor kunnen we ook beter relativeren en reflecteren op de plekken waar we de mist in gingen, zodat we onszelf beter leren kennen, en dus realistischere doelen gaan stellen die wel haalbaar en gezond zijn voor ons. Het is een soort nooit-eindigend proces waarin je constant op zoek gaat naar realistische verbeteringen. Je blijft bouwen en monteren aan een beter haalbare situatie. 

Waarom is dit belangrijk?
Omdat we anders bezig blijven met het falen en het doelen stellen op een niveau die niet voor ons werkt. Het enige wat er zal gebeuren is dat je blijft falen, omdat de doelstelling simpelweg te hoog, te groot of te onrealistisch is. Men wil direct resultaat, direct verandering en direct impact zien, terwijl we nog lang niet bij een stadium zijn waar we überhaupt een soort van impact kunnen zien. Laat staan een resultaat die in lijn ligt met de gestelde verwachting. We maken al snel aannames die positief voor ons zijn, waardoor we onszelf gaan overschatten. Laten we eens doelen gaan stalen op dagelijkse basis, en dan op wekelijkse basis. En zo bouw je ze op, totdat je bij een jaar bent. Deze bottom-top methode gebruik ik zelf ook, waardoor ik merk dat ik mijn doelen veel dichter bij zet. Ze zijn nog steeds erg ambitieus, maar wel haalbaar. Als ik me maar aan mijn doelen hou. En daarbij luister ik naar mijn lichaam. Ik zorg ervoor dat ik weet wanneer ik moet stoppen, omdat ik anders meer kapot maak dan dat ik goed doe. 

Doordat jij weet wat jij dagelijks kan en doet, kun je gaan incalculeren welke risico’s en verwachtingen jij kunt gaan stellen/nemen. Risico’s in de zin van een ongeluk, of een verlies van bepaalde progressie door een mogelijke gebeurtenis. Een grens, die je stelt op basis van de beschikbare feiten. Je gaat jezelf veel beter leren kennen, op een hele andere manier. Je zult dieper durven gaan, waardoor je ook verder komt.

Wanneer we dieper gaan, komen we ook achter bepaalde eigenschappen waarvan we niet wisten dat we ze hadden. Je grenzen verleg je letterlijk doordat je jezelf verder duwt. En dit is precies wat je gaat doen met de bottom-top doelen stellen. Je gaat je dagelijkse diepte opzoeken, je gaat op zoek naar de grenzen die je niet weet te vinden. En pas daarna stel je ze, op een realistische manier. Pas als je weet waar jouw grenzen liggen kun je dit doen. In plaats van aannemen dat het maar zo is omdat dat makkelijker is, en minder eng is. 

Leer jezelf aan om de diepte van jezelf te leren kennen, en zoek dit ook actief op, in elk opzicht. Durf eens meer in te zetten op het werk of tijdens het sporten. Als je klaar bent met je work-out, doe je nog een extra oefening, extra zwaar. Puur om te kijken of je het kan en of je het vol kan houden. Blijf dat ene uurtje langer om eens echt aandacht te besteden aan het probleem en kom met een passende oplossing. Als jij moeite gaat steken in alle kleine dingen in het leven, zul je merken dat alles makkelijker is dan het lijkt, je moet alleen durven en doen. Je moet durven om meer dan 100% te geven. Het kost ook moeite, maar geef jezelf daar de erkenning voor, geef jezelf de ruimte om hierin te groeien. Ik kan je vertellen, er gaan alleen maar positieve dingen uit komen voor jezelf. 

Durf jij jouw grenzen op te zoeken?

1 Comment

Leave a comment