Schrijven en journalen

We leven alleen maar in ons hoofd, en geven ons lichaam geen kans om zich te laten horen. Alle pijntjes, rare gevoelens en niet kloppende symptomen drukken we weg met medicatie, en het liefst willen we eigenlijk nog iemand die ons kan vertellen waarom we bepaalde dingen voelen. We leven niet meer met ons lichaam, en dat kost iedereen erg veel energie en moeite.

Hoe vaak per dag, week of maand schrijf jij jouw gedachtes en gevoelens op? Ik gok dat dit niet zo vaak is. Ik snap het wel overigens, omdat dit en uit je comfortzone is, en misschien ook wel een beetje raar voor je gevoel, maar ook omdat je het eigenlijk niet zo goed weet. Waarom zou je iets opschrijven? Misschien weet je zelf niet zo goed wat je voelt of waarom je voelt wat je nu voelt. Dit is precies een reden waarom ik juist aanraad om te gaan beginnen met schrijven.

Elk jaar koop ik een nieuw a5 boekje waarin ik al mijn gedachtes en gevoelens op kan schrijven. Dit boekje neem ik 9 van de 10 keer mee als ik ergens naar toe ga, dat als ik de behoefte krijg, ik het op kan schrijven. Hierdoor kan ik actief bezig blijven met het reflecteren op mijzelf en mijn gevoel. Ik merk dat sinds ik schrijf, ik meer creatief word en beter snap waarom bepaalde dingen gebeuren. Ook kan ik teruglezen wat ik heb geschreven op het moment dat ik daar behoefte aan heb, zodra ik weer in een andere situatie zit. Zo kan ik mijn eigen gedachtegangen en patronen ontdekken, waardoor ik weer verbeteringen in mijn leven en gedachtestromen kan toepassen.

Mijn tip is, bevrijd jezelf door jezelf de ruimte te geven om eens dingen op te schrijven. Dit kan met alles te maken hebben, zowel business als persoonlijk. Schrijf op wat je denkt, precies zoals je het denkt. Het hoeft grammaticaal niet te kloppen, het mag in het Engels, het mag in het Nederlands, of een hele andere taal als je dat fijner vindt. Maak er je eigen ding van, maar zorg dat je voor jezelf shit opschrijft. Het maakt je hoofd leger en brengt je dichter bij jezelf. Niet alleen omdat je naar je gevoel moet luisteren om het op te kunnen schrijven, maar ook omdat je het los kunt laten omdat je het hebt opgeschreven. Je bent er even mee bezig geweest, dus kun je het voor nu even achter je laten.

Er is een reden waarom alle succesvolle ondernemers, zakenmensen, miljonairs en zelfs miljardairs zoveel voor hunzelf opschrijven. Ze zijn altijd bezig met verbeteringen die zij kunnen toepassen in hun leven, in hun gewoontes en patronen. Dit kun je dus alleen doen door dingen op te schrijven om hier later weer op terug te komen. Het versnelt en verbetert jouw processen. En het is nog fijn om te doen ook. Het heeft een helende werking op jouw brein en lichaam. Doordat je jezelf confronteert met verbeteringen en gebeurtenissen die bepaalde gevoelens en emoties opbrengen, leer je ook anders om gaan met situaties en triggers. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is jouw pen op het papier te zetten en de eerste woorden te schrijven. Vaak, als we eenmaal aan het schrijven zijn, dan komt het er vanzelf uit. Je hoeft alleen het begin te maken.

Wat doe je als je niet weet wat je moet schrijven? Schrijf dan gewoon letterlijk op dat je niet weet wat je moet schrijven, en begin daarna over je dag. Wat deed je toen je opstond vanochtend, wat heb je gegeten, wat heb je vandaag gezien, hoe voelde je je vandaag etc. Hou het lekker laagdrempelig en dicht bij jezelf. Je zult vanzelf merken dat er dingen los komen die je automatisch opschrijft, die je weer relateert aan de dingen waar je over aan het nadenken was. Stop pas met schrijven als je een gevoel hebt dat je er echt klaar mee bent of niets meer op wil schrijven. Als je dit morgen of volgende week terugleest, zul je tot bepaalde inzichten komen over jezelf, omdat je niet bewust bent van het feit dat je op bepaalde manieren kan denken en voelen.

Doe dit ongeveer 3-4x per week, en je zult merken dat je jezelf steeds beter leert kennen, en je je gevoel steeds beter weet te plaatsen. Je kunt voor jezelf steeds beter onderbouwen waarom je je op een bepaalde manier voelt. Dit werkt echt altijd. Je komt dichter bij je zelf, bij jouw eigen bewustzijn. Het enige wat je hoeft te doen, is te beginnen.

Ben jij klaar om van dat vervelende gevoel af te komen, en meer te gaan leven?

Leave a comment