Stress

Stress is een van de grootste factoren waardoor onze huidige maatschappij psychosomatische klachten ervaart. Een onbewuste, onderliggende factor die ervoor zorgt dat er constante druk, onrust en chaos in het lichaam aanwezig is. Doordat we steeds verder van ons gevoel verwijderd zijn, ervaren we de onderdrukking van stress als normaal. Er is geen tijd om jezelf zo te voelen, je moet gewoon door.

Stress kan vele bronnen hebben. Dit maakt het nog wat makkelijker voor jezelf om te erkennen waar het vandaan komt. Door onze snelgroeiende, constant ontwikkelende maatschappij waarin we elkaar zo veel mogelijk proberen wijs te maken, is het bijna onmogelijk om geen stress te ervaren. De druk ligt al-tijd hoog. Het kan altijd beter, sneller, hoger, specifieker, doelgerichter en ga zo maar door. Omdat we constant bezig zijn met hoe de wereld naar ons kijkt, en wat anderen van ons vinden, stellen we zelf verwachtingen die niet meer realistisch zijn. Verwachtingen die we bepalen aan de hand van de mening van anderen, waar we ons zelfbeeld en eigenwaarde aan koppelen, en vervolgens volledig door afgewezen worden doordat het onmogelijk is om hieraan te voldoen.

We verhogen ons prestatievermogen in het werk en in onze relaties om ze te onderhouden, om uiteindelijk anderen tevreden te houden. Vervolgens nemen we steeds meer taken en dingen die opgepakt moeten worden op ons bordje, alsof het er nog wel even extra bij kan. Er liggen veel meer verantwoordelijkheden bij jou dan eigenlijk hoort. Dit wordt uiteraard niet gezien, en vaak ook niet erkend, waardoor het gemakkelijk is om er van uit te gaan dat dit wel prima lukt, en dat dit jouw nieuwe manier is van ‘normaal’ werken of functioneren. Terwijl jij verdrinkt in alle verantwoordelijkheden en taken, denken zij dat jij het nog prima vol kunt houden. Dus ze geven je nog wat extra taken, want dat kan er ook nog wel bij.
Doordat je je eigen grens over gaat, en anderen diezelfde grens over laat gaan om hen tevreden te houden, zak je steeds verder weg in de constante druk. Voordat je het weet ben je elke dag van de week, ook thuis, bezig met werk en de dingen die nog gedaan moesten en moeten worden. Jouw directe en indirecte omgeving begint te merken dat je niet meer jezelf bent, en last hebt van stress en druk. Onbewust en bewust ga je er zelf volledig aan onder door. Het wordt eens tijd dat jij voor jezelf gaat kiezen!

Begin jezelf eens af te vragen waarom jij bepaalde dingen doet en wat je wil in het leven. Komt hetgeen wat je nu doet overeen met hetgeen wat jij wil of graag zou willen doen? Zo niet, ga dan eens na waarom dit zo is en of je dit kunt veranderen. Wat heb je nodig om die verandering te realiseren? Waarom houdt dit specifieke gedeelte jou tegen? Is er geen andere oplossing zodat jij alsnog kunt doen wat jij graag wil doen? Allerlei vragen die jij jezelf kunt stellen om dichter bij jezelf en hetgeen wat jij wil te komen. Om dit wat gemakkelijker te maken voor jezelf, is het handig om een overzicht te maken van jouw tijdsbesteding. Er zitten 168 uur in een week. Stel je voor, je werkt 32 uur per week voor een baas, en je slaapt 8 uur per nacht. Dan hou je 80 uur per week over om andere dingen te doen. Als je dan wat vroeger je nest in duikt, en je er wat vroeger weer uit stapt, hou je ’s ochtends en ’s avonds ook wat uren over.

Als je de overige uren eens zou besteden aan de dingen die jij leuk vindt en wat wel bij draagt aan hetgeen wat jij wil, dan zul je al snel merken dat je erg veel tijd over houdt. Het kan eigenlijk prima, alleen zijn we vaak gewoon te lui en teveel bezig met de toekomst of het verleden. Waar ook weer stress vandaan komt. Laten we het eens anders proberen, door voornamelijk te gaan kijken naar het nu. Wat kan jij nu doen, en wat is jouw taak van nu? Heb je dit afgerond, ga je verder naar het volgende nu moment. Plan je dag in zodat je weet waar je aan toe bent. Schrijf de belangrijke taken op en zorg ervoor dat je die als eerst voor elkaar hebt. Ga eens gedisciplineerd om met tijd en het nu. Fix je shit door te kiezen voor het nu. Druk maken om de toekomst en het verleden mag je volledig los laten, aangezien dat toch niks bijdraagt aan jouw mentale en fysieke welzijn. Schakel even terug en herpak jezelf als je merkt dat je te veel druk ervaart. Neem even een moment voor jezelf en ga verder in het nu.

Kies voor jezelf.

Leave a comment