Uit een sleur komen?

Je kent het wel, dat gevoel wanneer je nergens zin in hebt. Vrijwel elk huishoudelijk klusje voelt als te veel gevraagd en sporten zit er al helemaal niet in. Je bent in een sleur terecht gekomen waar je even nergens behoefte meer aan hebt. Je voelt je moe, geïrriteerd en futloos.

Iedereen heeft wel eens zo’n periode waarin alles niet zo lekker loopt. Alles zit even tegen en voor je gevoel komt opeens alles tegelijkertijd aanzetten. Het voelt als een soort onmacht, waardoor je (vaak) geen idee hebt wat je er nu tegen kan doen om het gevoel te laten verdwijnen. Veel mensen kiezen ervoor om het te ontduiken of te “vergeten”, waardoor ze sociale en leuke dingen gaan doen. Met vrienden afspreken, op het terras gaan zitten, stappen (wat nu wat lastiger gaat), festivals, gamen, weekendje weg en nog talloze andere kleine ontsnappingen van de realiteit.
Men overtuigt zichzelf op dit soort momenten van het feit dat het een leuk iets is en ze het hebben verdiend, zeker na of tijdens zo’n kutperiode. Toch blijft er altijd iets in het achterhoofd zitten waar men mee geconfronteerd wordt op het moment dat een soortgelijke trigger of impuls zich voor doet.

Het makkelijkste is natuurlijk om het te ontlopen en je kop in het zand te steken op momenten dat dit soort confrontaties opkomen. Je bent in een sleur geraakt omdat er niet iets onder ogen wordt gekomen. Er wordt iets onderdrukt. Op het moment dat een impuls zich voor doet, een impuls die te maken heeft met een bepaalde onderdrukking zoals de afwas doen, schoonmaken, opruimen, hetgeen regelen wat je moet regelen of een belangrijke taak waar je geen zin in hebt, dan wordt er een bepaald patroon in werking gezet. Dit patroon noemen we voor nu even het Impuls, Routine, Beloning patroon.

Wat er gebeurd is dat je geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld vieze vaat in de keuken, of een rommelige, vieze kamer waar stof ligt en vlekken op tafel en de vloer zitten. Dit is de Impuls. Vervolgens volgt een Routine, een aangeleerde gewoonte die voort komt uit een bepaalde emotie en keuze, bijvoorbeeld, het vermijden of het uitstellen van de taak – dus het afwassen of schoonmaken en opruimen. Hierna volgt een “beloning”, en beloningen zijn zowel positief als negatief. In dit geval is de beloning een vieze omgeving, opstapelende klussen en een nare geur. Ook blijft het visueel triggeren, omdat het in je directe omgeving waar je leeft blijft staan. Dit creëert onrust en een vervelend gevoel. Een last die pas weg gaat zodra je het hebt verwerkt, opgelost of opgeruimd.

Dit eenvoudige voorbeeld van de afwas of het schoonmaken is ook hoe het in je brein werkt. Je kunt dit overal op toepassen, en dat is het fijne ervan. Zodra je door hebt wat er gebeurd, kun je actief aan de slag gaan met jouw Routines. Jouw Routines zijn bepalend voor de uitkomst van de beloning. Het is de keuze die jij maakt en de acties die jij hierop uitvoert. Zodra je ervoor kiest om jouw Routine in dit geval te veranderen, door je keuze aan te passen. Je kiest ervoor om niet hetgeen te doen wat je altijd doet, en het probleem vermijdt, maar juist om het direct af te handelen. Zoals het doen van de afwas zodra je de troep in de keuken ziet.
Om dit wat makkelijker te maken kun je jezelf fictieve deadlines op gaan leggen. Wat ikzelf vaak doe is als ik merk dat er allerlei klussen aan het opstapelen zijn, ik een overzicht voor mijzelf maak in mijn hoofd. Ik bedenk wat ik allemaal nog moet gaan doen en wat de meeste prioriteit heeft. Vervolgens ga ik alle taken op deze manier af en stel ik deadlines. Bijvoorbeeld: “Ik sta om 7 uur op en ga dan eerst douchen. Als ik de douche uit kom ga ik direct de afwas doen en de woonkamer fatsoeneren en opruimen. Daarna ga ik ontbijten en direct aan de slag met het afronden van taken die nog open staan.”

In plaats van dat ik ervoor kies om het uit te stellen en verder ga met nutteloze dingen die mijn tijd verdrijven, maar ik voor mijn gevoel dan geen confrontatie heb met de “problemen”, verander ik de routine en ook direct de uitkomst.

 

Doordat je het direct hebt afgehandeld en een helder plan hebt voor de dag en de taken die nog gedaan moeten worden, kom je in een staat van flow en productiviteit. Het is een kleine mentale boost die je kunt inzetten om door te pakken. Merk je dat je in een sleur terecht bent gekomen of er midden in zit? Begin met de meest visuele taak die het meeste stoort. Pak het eenvoudig en praktisch aan, zodat je gemakkelijker verder kunt!

Leave a comment