Wrok & Ego

Een wrok is een sterke negatieve emotie richting een gebeurtenis, persoon of situatie uit het verleden die in stand wordt gehouden door compulsief denken. Door het herhalend terug te laten komen, wordt loslaten steeds lastiger, en worden de gedachten steeds onbewuster

Er zijn veel mensen die altijd wachten voor het eerst volgende om op te reageren, om geïrriteerd of gestoord om te voelen, en het duurt nooit lang voordat ze deze kans vinden. “Dit is belachelijk!”, “Hoe durf je…”, “Ik heb hier echt een hekel aan”. Ze zijn zo verslaafd aan het verdrietige en boze gevoel, dat het vergelijkbaar is aan mensen die verslaafd zijn aan drugs. Door het reageren op situaties en gebeurtenissen, uiten ze en versterken ze het gevoel over hunzelf. Een langdurende haat noemen we een wrok. Om een wrok te hebben, om te wrokken, is om een permanente status van “tegen” iets of iemand te zijn. En dat is waarom wrokken een significant deel van vele ego’s vormt.

Een wrok is een sterke negatieve emotie die in verbinding staat met een gebeurtenis, situatie of persoon die uit het verre verleden komt, die in stand wordt gehouden door compulsief denken. Doordat we constant het verhaal herhalen in onze hoofd of hardop, “Wat iemand bij mij heeft geflikt”, of “Wat iemand bij ons heeft gedaan”. Een wrok neemt meerdere gedeelten van jouw leven over. Om een voorbeeld te noemen, dat wanneer je aan een situatie, persoon of gebeurtenis denkt, en je de work voelt, ontstaat er negatieve energie die jouw perceptie van een gebeurtenis die in het nu plaatsvindt beïnvloed. De manier van hoe je mensen behandelt, waarop je spreekt en hoe je zelf reageert worden opeens in dezelfde negatieve sferen gezet. Één sterk wrok is voldoende om grote gedeeltes van jouw leven te beïnvloeden, en om uiteindelijk jou in de grip van ego te houden. Door de negatieve invloed vanuit het perspectief van de wrok, leer je jezelf patronen aan die jou “beschermen” tegen soortgelijke situaties, terwijl dit juist niet het geval is.

Het kost eerlijkheid en moed om in te zien of je nog steeds wrokken vasthoudt. Of dit nou iemand in jouw leven is die je nog niet volledig hebt vergeven, een “vijand” als het ware, of dat het een situatie is. Als je merkt dat je dit wel doet, probeer dan eens na te gaan wat jouw gedachtes daarover zijn, en hoe je je voelt als je hier over na denkt. Welke emoties komen er naar boven en waarom? Wees bewust van de gedachten die binnen komen, dit zijn de gedachten die de wrok in stand houden. Het ‘proberen’ om de wrok los te laten en te vergeven werkt niet, dus probeer dit altijd over te slaan. Vergeving gebeurt op een natuurlijke manier. Dit gebeurd wanneer jij zelf inziet dat het geen andere zin heeft dan om een vertekende manier van jouw zelfbeeld te versterken, om jouw ego op zijn plek te houden. Het verleden heeft geen grip om jou te stoppen om in het nu te zijn. Alleen jouw wrokken over het verleden kunnen dit doen. En wat is een wrok? Een (zware, negatieve) bagage van oude gedachtes en emoties.

Klagen, fouten zoeken en actief reageren op (dus vanuit work handelen), versterken het gevoel van de ego-perspectief over grenzen en gescheidenheid. Maar ook versterkt dit jouw ego op een andere manier, namelijk doordat het een gevoel van superioriteit. Waarop het juist groeit. Het is misschien niet direct duidelijk hoe klagen over bijvoorbeeld het verkeer, politici, luie werklozen, collega’s of ex-partners het gevoel van superioriteit kan geven, maar dat wordt duidelijk wanneer we er dieper naar gaan kijken. Wanneer je klaagt, impliceer je indirect dat jij gelijk hebt over een situatie, en de persoon op wie jij reageert of tegen klaagt ongelijk heeft. Er is niets wat jouw ego meer versterkt dan gelijk te hebben. Gelijk hebben is een identificatie van een mentale positie, perspectief, mening, beoordeling of een verhaal. Wanneer jij gelijk hebt, moet iemand anders ongelijk hebben, dus verkeerd zitten. Jouw ego houdt ervan om ongelijk te maken, zodat jij jouw gelijk kan halen. In andere woorden, je moet anderen in het ongelijke plaatsen om jou een sterker gevoel te geven over wie jij bent. Niet alleen een persoon maar ook een situatie kan in het ongelijke geplaatst worden door klagen en reactie. Het impliceert dat “dit zou niet mogen of moeten gebeuren”. Gelijk hebben plaatst jou in een positie of bedachte morale superioriteit in relatie tot de persoon of situatie die beoordeelt wordt en uiteindelijk ook indirect naar gezocht wordt om dit gevoel te creëeren. Vanuit wrok wordt het gevoed.

Leave a comment